Douros vinodlingar

När Dourodalens vinodlare planerar sina vingårdar är det mycket som ska ses över, bland annat vilken miljö de olika druvorna kräver. De druvor som exempelvis är känsligare mot värme bör inte planteras längst ner i Dourodalen utan behöver en plantering högre upp. På så sätt bidrar Dourodalens skiftande klimat till att varje vingård får en unik uppsättning druvor och producerar portvin som skiljer sig ifrån varandra.

Hur kommer det sig att portvin är naturligt sött?

Förklaringen till portvinsrankornas naturliga sötma är till viss del Dourodalens varma och torra klimat. Vin som odlas på en högre höjd med ett svalare klimat, exempelvis Portos bordsvin Vinho Verde, utvecklar inte samma sötma som portvin. En annan förklaring till portvinets sötma är att dess vinrankor hålls korta. Portvinsrankorna som generellt har en höjd på 1 meter ger ett betydligt sötare vin än exempelvis Vinho Verde, vilkens vinrankor är flera gånger högre.

Olivträden skyddar vinodlingarnaDe flesta vinodlare väljer att plantera olika växter och träd runtom vinodlingarna i syfte att skydda de ömtåliga druvorna mot angrepp, såsom skadedjur. Något som är vanligt förekommande i vingårdarna är olivträd, som både bidrar till bra skydd och vackra odlingar.

Ett år i Dourodalens vingårdar

När våren inleds och vinrankorna åter väcks till liv efter vinterns långa vila är tiden inne för nyplantering i vingårdarna. Marsmånad brukar ses som den mest optimala tiden för detta. Under april-maj skymtas de första blommorna på vinrankorna, vilka någon månad senare ersätts av små, tätt packade druvklasar. Följande månad, då temperaturen i Dourodalen är som högst, förändras druvornas färg till en allt mörkare nyans och druvornas syrlighet minskar i takt med att sockerhalten stiger.

Skörden brukar ta sin början runt den 20:e september. De 3-4 första veckorna ägnas helt åt druvplockning längs Douros terasser. Hela dalen förvandlas till en enda stor festival! När druvorna har plockats påbörjas den traditionella druvtrampningen, i takt med att naturen blir allt mer höstlik och vingårdarnas gröna färger övergår i rött, oranget och gult.

Under hösten och vintern när naturen återigen går i vila, pågår vinproducenternas arbete för fullt. Det är under denna tid på året som producenterna utvärderar resultatet de hittills har och funderar på vad som ska förbättras till nästa års skörd. Frågor i stil med Hur kommer vinet att utvecklas? Vad är helhetsintrycket av den färdiga produkten? Hur löpte jäsningen? Var vinets sockernivå okej? Hur kan vårt arbete förändras till det bättre inför nästa års skörd? ställs och besvaras så gott det går.

Under januarimånad beskärs vinrankorna och olivträden. Portvinet påbörjar nu även sin färd mot Vila Nova de Gaia och fortsätter sin utveckling där. En ivrig väntan på våren och ett hopp om ett ännu bättre skördeår väcks nu till liv inom Douros vinodlare.