Att under årtionden lagra ett portvin under fel förhållanden är att gå förlorat om ett fantastiskt vin och en fantastisk upplevelse. Har du portvin hemma som ska lagras bör du därför se till att du förvarar vinet i ett utrymme lämpat för vinlagring. Nedan följer några punkter som är viktiga att tänka på om du vill lyckas.
Ju varmare ett vins temperatur är, desto snabbare sker vinets utveckling och tvärtom. Den idealiska temperturen för lagring ligger mellan 10°C -13°C. Något av det viktigate att tänka på vad gäller temperaturen är att den hålls jämn, då vinet annars tenderar att bli stressat. Det är alltså bättre att vinet håller en konstant temperatur på 14°C än att det pendlar mellan 9°C och 14°C.
Förutom en ett svalt utrymme behöver även vinet mörker för att kunna bevara sin unika smak och vackra färg. Det är för denna anledning vinproducenten låter tappa upp sitt vin på mörka flaskor, och anledningen till att även köparen bör tillgodose sitt vin med mörker.
Om du inte vill ha ett grumligt vin ska du se till att placera vinet i en lugn miljö, fri från buller och vibrationer. Får vinet denna vila kommer dess mognadsfällning i ro att falla till bottnen och ge vinet en klar och frisk färg. Det kommer även att bli betydligt lättare att dekantera vinet när det slutligen är dags att servera det.
Det allra viktigaste för att lyckas med din lagring, som många säkerligen upplever som en självklarhet, är att lagra flaskan horisontellt med samma sida uppåt. Detta på grund av att sedimentet då kommer få chans att sjunka till bottnen och samlas på en sida av flaskan. Ett tips för att säkerställa att flaskan ligger med samma sida uppåt hela tiden är att märka den övre sidan med lite målarfärg.
En ytterligare fördel med att låta vinflaskan ligga ner under lagringen är att korken hålls fuktig och inte torkar, vilket är mycket tacksamt när det väl är dags att korka upp den!