Hur dekanterar jag?

Ett glas med portvinNär det slutligen är dags att korka upp din portvinsflaska bör du dekantera vinet om det har lagrats på flaska under en längre tid. Att dekantera innebär att filtrera bort mognadsfällningen från vinet. Med mognadsfällning menas de färgpartiklar som successivt lossnar från vinet och ger det en ljusare och klarare färg.

Använd en längre skruvkork

Med att börja med vill jag rekommendera att du använder dig av en vinöppnare med längre skruv när du ska korka upp ditt flasklagrade portvin, särskilt om det är ett Vintage Port. Anledningen till detta är att korkarna i Vintage Port tenderar att vara något längre än de traditionella vinkorkarna. Tänk också på att alltid föra ner vinöppnaren så långt som möjligt för att säkerställa att du får med hela korken i ett svep.

Att dekantera är ingen konst -det handlar bara om försiktighet

När det kommer till själva dekanteringen bör du se till att vinflaskan står upprätt en längre tid innan du öppnar flaskan. Detta för att låta mognadsfällningen sjunka till bottnen och därmed underlätta dekanteringen.

När du ska hälla över vinet i en karaff ska du se till att ljusförhållandena är goda, så att du med hjälp av ljusskenet kan kontrollera att ingen mognadsfällning följer med vinet. Häll försiktigt och kontrollerat utan att röra om vinet för mycket. Avbryt när mognadsfällningen närmar sig.

När du hällt över allt vin bör du kontrollera att det smakar bra och har en klar färg. Ska du servera ett äldre Vintage Port rekommenderas att servera vinet omgående. För yngre viner är det däremot en fördel att låta de lufta ett par timmar innan.

Lycka till!