Portvinstyper

Portvinstyper i färgskalaPort är ett aperitif-, dessert- och bordsvin som finns i ett enormt antal variationer. De viner du finner inom kategorin uppvisar en färgpalett som sträcker sig från mörkaste rött till mjukaste vitt och en smakvariation som sträcker sig från det sötaste till det torraste och från det fruktigaste till det nötigaste. Vinet har en alkoholhalt mellan 19-22 % alkohol och en naturligt hög sötma.

Klassificeringen av portvin tog fart redan under mitten av 1800-talet. När man väl hade klassificerat portvinsvarianterna var det lättare och gick allt snabbare att framställa nya sorter. Idag finns det många olika typer av portvin och då portvinsfamiljen ständigt växer upplevs det ofta svårt att hålla isär de olika stilarna.

Man brukar dela in portvin i två huvudgrupper: fatlagrade port och flasklagrade port. Dessa har sitt ursprung i samma vin men låtes, efter ett visst antal års gemensam fatlagring, utvecklas i olika riktningar. Antingen låter man de ligga kvar på det fat de från början tappades upp i eller flyttar man över vinet till mindre fat. Man kan också välja att låta vinet mogna på flaska.

Fatlagrade Port -"Wood-aged Ports"

Dessa portviner lagras, beroende på vilka egenskaper vinproducenten vill utveckla, antingen på stora ekfat, stålfria tankar eller cementtunnor fram till att de är drickfärdiga och redo för att tappas upp på flaska. När det väl har tappats upp på flaska vinner de oftast inte på ytterligare lagring. Ett kännetecken för dessa viner brukar ofta vara ”stopp-korken” (kork som återförsluter flaskan) och den gröna glasflaskan. Viner som dessa filtreras hos vinproducenten innan de tappas upp på flaska, vilket innebär att de inte behöver dekanteras innan servering.

Fatlagrade portvin har generellt en längre hållbarhet än flasklagrade portvin. Denna typ av port håller i genomsnitt 2-4 veckor efter öppnad.

Flasklagrade Port -"Bottle-aged Ports"

Dessa portviner lagras under cirka 2 år på stora ekfat, innan det tappas upp på flaska för att fortsätta lagras och utvecklas. För dessa portviner gäller (nästan alltid) följande regeln: ju längre lagring, desto bättre vin. Flasklagrade portvin känns igen på deras skruvkorkar. Då vinerna lagras under en så pass lång tid på flaska kommer färgpartiklar att lossna från vinet (därav dess ljusnande utseende som framträds med åren) och bilda sediment på flaskbottnen. Innan man serverar ett sådant vin ska man därför alltid dekantera innehållet, det vill säga filtrera bort sedimentet (se Lagra & Servera för vidare information).

Flasklagrade portviner håller i genomsnitt endast någon dag efter öppnad.